Začiatok a ukončenie chovu, prijímanie nových členov, hlásenie chorôb a otráv

V prípade začatia chovu včiel je potrebné

V prípade začatia chovu včiel je potrebné

ohlásiť začiatok chovu na Regionálnu potravinovú a veterinárnu správu a následne po získaní ich potvrdenia nahlásiť na Ústav včelárstva v Liptovskom Hrádku zmenu do Centrálneho registra včelstiev – t.j. zaevidovanie chovu na adresu : Ústav Včelárstva Liptovský Hrádok. Gašperíkova 599, 033 80 Liptovský Hrádok (toto zaevidovanie je povinné – podľa vyhlášky 206/2012 – ide o tlačivo č.1)

V prípade ukončenia chovu včiel (napr. z dôvodu úmrtia, zdravotných problémov) je potrebné ohlásiť ukončenie chovu na Regionálnu potravinovú a veterinárnu správu a následne po získaní potvrdenia na Ústav včelárstva v Liptovskom Hrádku nahlásiť zmenu do Centrálneho registra včelstiev – t.j. zaevidovanie zrušenia chovu. 

Ak sa chovateľ včiel (alebo sympatizant – budúci chovateľ) rozhodne vstúpiť do organizácie Slovenský zväz včelárov, je potrebné zaslať prihlášku (v prílohe) na tajomníka miestnej organizácie. Prijatie do ZO bude posudzovať výbor ZO na svojom najbližšom zasadnutí – preto už pred zaslaním prednášky by mal byť zaevidovaný v Centrálnom registri včelstiev (ak už chová včely). Členstvo v SZV má výhody predovšetkým v získaní finančnej pomoci pri zaobstaraní liečiv, štátnej dotácie na opeľovaciu činnosť a prípadne môžete čerpať aj cca 30% podporu na zakúpenie včelárskeho zariadenia (ale až po 1.9.2013, pričom konkrétne požiadavky musíte nahlásiť Základnej organizácii do začiatku júla 2013).

V prípade podozrenia na výskyt závažného ochorenia, otravy a pod., je potrebné kontaktovať tajomníka ZO, prípadne úsekových dôverníkov podľa spádovej oblasti. V prílohe je aj návod, ako postupovať v prípade podozrenia na otravu včelstiev.